środa, 12 listopada 2014

Jeden z przepisów na chwileczkę zapomnienia :)

Czasami każdy i każda z nas ma ochotę na chwileczkę zapomnienia.
I nie oszukujmy się, nie twierdźmy ze śmiertelnie poważną miną, że tak nie jest. Bo jak nie jest kiedy jest? Skręca nas i roznosi, a nasze myśli i zmysły krążą tylko wokół tej jednej rzeczy. Kiedy nie możemy już wytrzymać decydujemy się na ten krok i postanawiamy zrobić coś co pozwoli nam się rozpłynąć i delektować tę chwileczkę zapomnienia. 
Zamiast pójść do sklepu polecam dla relaksu i odprężenia przygotować to samemu/samej. 
Polecaną opcją jest też wersja dla par tudzież znajomych, która brzmi „zróbmy to razem!”. Wspólne robienie wielu rzeczy zbliża, łączy i pozwala w fajny sposób spędzić wspólny czas;
(tu do Pań: możecie zobaczyć czy Wasz mężczyzna jest typem leniwca przyjmującego pozycję – siedzę i patrzę czy, może pomimo braku umiejętności i doświadczenia w tych rzeczach, stara się zaangażować w jakikolwiek, nawet najprostszy sposób;
do Panów: Nie oszukujmy się, nie wszystkie Panie to Mistrzynie. Wiemy dobrze, że często w tej kwestii nie ma Wam równych, więc to nie tak, że tu Was dyskryminuję :)
Ogólnie: To nie miejsce na bitwę i demonstrację dominacji, ale przepis na fajny początek miłego wieczoru. )

Zatem przepis na chwileczkę zapomnienia.
  1. Miejsce: Kuchnia
  2. Potrzebny sprzęt: Miska, blender, łyżka, waga kuchenna, papier do pieczenia, brytfanki, nagrzany piekarnik
  3. Składniki:
    - 2 opakowania ciasta francuskiego ( wystarczają na około 25 ciastek)
    - 100 ml śmietany kremówki (30%)
    - 200 g orzechów laskowych
    - 60 g cukru kryształu
    - 3-4 łyżeczki cynamonu
    - 1 cukier wanilinowy (może być prawdziwa wanilia dla lepszego aromatu)
    - można dodać trochę aromatu migdałowego
    - cukier puder
  4. Czas przygotowania z pieczeniem: ok. 40 minut
  5. Sposób przygotowania:
    Orzechy laskowe zblendować lub rozdrobnić w inny, preferowany przez Was sposób.Do miski wlać śmietankę, dodać orzechy, cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Wszystko razem wymieszać. Rozłożyć jedno ciasto i wyłożyć na nie masę orzechową. Przykrywamy to drugim ciastem i lekko dociskamy. Tniemy ciasto na paski o dowolnej długości i szerokości. Ja polecam przeciąc na pół (po długości) i z tego wycinać paski o szerokości ok 2-4 cm. Wycięte paski skręcamy ok 3-4 razy, układany ma wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie.
    Pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tak by ciasto się zarumieniło).
    Upieczone ciastka wykładamy na talerzyk, posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się pysznościami oddając się chwileczce zapomnienia.
  6. Przygotowanie: we dwoje lub jedno z dwojga chcące zrobić Drugiej osobie miła niespodziankę :)
  7. Podawać z uczuciem i czułością do kakaa, kawy czy herbaty. Idealny dodatek do spotkań ze znajomymi, śniadania, randki, wyprawy w góry lub szybki sposób na zachwycenie podniebień niezapowiedzianych Gości:) Idealny dodatek to celebrowania chwil ;)
  8. Smacznego! :)



P.S.
Przepis pochodzi z książki mojej Cioci, wydanej przez producentów urządzenia Termomix. On u niej w kuchni zajął się w większości przygotowaniem tych pyszności, w których się zakochałam od pierwszego "gryza".




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz