Czasami każdy i każda z nas ma ochotę na chwileczkę zapomnienia.
I nie oszukujmy się, nie twierdźmy ze
śmiertelnie poważną miną, że tak nie jest. Bo jak nie jest kiedy
jest? Skręca nas i roznosi, a nasze myśli i zmysły krążą tylko
wokół tej jednej rzeczy. Kiedy nie możemy już wytrzymać decydujemy się na ten krok i postanawiamy zrobić coś co pozwoli nam
się rozpłynąć i delektować tę chwileczkę zapomnienia.
Zamiast
pójść do sklepu polecam dla relaksu i odprężenia przygotować to
samemu/samej.
Polecaną opcją jest też wersja dla par tudzież
znajomych, która brzmi „zróbmy to razem!”. Wspólne robienie
wielu rzeczy zbliża, łączy i pozwala w fajny sposób spędzić wspólny czas;
(tu do Pań: możecie zobaczyć czy Wasz mężczyzna
jest typem leniwca przyjmującego pozycję – siedzę i patrzę czy, może pomimo braku umiejętności i
doświadczenia w tych rzeczach, stara się zaangażować w
jakikolwiek, nawet najprostszy sposób;
do Panów: Nie oszukujmy
się, nie wszystkie Panie to Mistrzynie. Wiemy dobrze, że często w
tej kwestii nie ma Wam równych, więc to nie tak, że tu Was dyskryminuję :)
Ogólnie: To nie miejsce na bitwę i
demonstrację dominacji, ale przepis na fajny początek miłego
wieczoru. )
Zatem przepis na chwileczkę
zapomnienia.
- Miejsce: Kuchnia
- Potrzebny sprzęt: Miska, blender, łyżka, waga kuchenna, papier do pieczenia, brytfanki, nagrzany piekarnik
- Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego ( wystarczają na około 25 ciastek)
- 100 ml śmietany kremówki (30%)
- 200 g orzechów laskowych
- 60 g cukru kryształu
- 3-4 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier wanilinowy (może być prawdziwa wanilia dla lepszego aromatu)
- można dodać trochę aromatu migdałowego
- cukier puder - Czas przygotowania z pieczeniem: ok. 40 minut
- Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe zblendować lub rozdrobnić w inny, preferowany przez Was sposób.Do miski wlać śmietankę, dodać orzechy, cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Wszystko razem wymieszać. Rozłożyć jedno ciasto i wyłożyć na nie masę orzechową. Przykrywamy to drugim ciastem i lekko dociskamy. Tniemy ciasto na paski o dowolnej długości i szerokości. Ja polecam przeciąc na pół (po długości) i z tego wycinać paski o szerokości ok 2-4 cm. Wycięte paski skręcamy ok 3-4 razy, układany ma wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie.
Pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tak by ciasto się zarumieniło).
Upieczone ciastka wykładamy na talerzyk, posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się pysznościami oddając się chwileczce zapomnienia. - Przygotowanie: we dwoje lub jedno z dwojga chcące zrobić Drugiej osobie miła niespodziankę :)
- Podawać z uczuciem i czułością do kakaa, kawy czy herbaty. Idealny dodatek do spotkań ze znajomymi, śniadania, randki, wyprawy w góry lub szybki sposób na zachwycenie podniebień niezapowiedzianych Gości:) Idealny dodatek to celebrowania chwil ;)
P.S.
Przepis pochodzi z książki mojej Cioci, wydanej przez producentów urządzenia Termomix. On u niej w kuchni zajął się w większości przygotowaniem tych pyszności, w których się zakochałam od pierwszego "gryza".
Przepis pochodzi z książki mojej Cioci, wydanej przez producentów urządzenia Termomix. On u niej w kuchni zajął się w większości przygotowaniem tych pyszności, w których się zakochałam od pierwszego "gryza".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz